Moon Zijp

Algemeen

Moon Zijp (1964) is veelzijdig op meerdere gebieden. Ze is overtuigd duizendpoot en autodidact, organisatorisch talent, licht chaotisch, nieuwsgierig, impulsief, meestal vrolijk, oplossingsgericht, praktisch.

Ze houdt van dieren, haar leerlingen, lekker (en gezond) eten, lopen met een leuke hond, groene dingetjes. Ze houdt eigenlijk van alles dat leeft. Werken doet ze omdat er altijd wel iets leuks aan is. Het glas is meer dan halfvol.

Gaat graag om met familie en vrienden. Zoon Casper (1998), begenadigd éénogig-halfblinde clipmaker, creatieve hotshot, staat op 1 (met al zijn onhebbelijkheden). Ze is tegelijkertijd erg gesteld op eigen vrijheid en heeft ruimte nodig. Ze klust, leest, kletst, doet culturele dingen, doet ook aan kickboksen.

In wat ze doet lijkt ze wel altijd bezig met ‘doorkijkjes’. Wat zit ergens achter, wat is er wel maar is op dit moment niet te zien.

Onhebbelijkheden (of andere kwaliteiten)

Eet een zak tumtummetjes in één keer leeg, valt in slaap tijdens een goede film, kijkt ter ontspanning ook slechte B-films. Komt in eerste instantie wat dommig over, kan bot zijn (noemt dit zelf ‘transparant’), stuiterbal en verstild (wat is het nou?), onleesbaar handschrift tenzij ze haar best doet. Vaak verlegen en soms hondsbrutaal. Naïef en wereldwijs. Eigenlijk geen peil op te trekken.

Kan -geheel redeloos- niet omgaan met (of tegen) hippies.

Geduldig en zorgzaam …. Tot op zekere hoogte. Dan wordt ze transparant.

Opleidingen

Moon Zijp is gediplomeerd kunstenaar (1995 Gerrit Rietveld Academie). Het aanbod om door te stromen naar de 2de fase heeft ze wijselijk afgewezen want ‘school is niet mijn ding’.

Geheel in de lijn van haar consequente ingevingen is ze ook gediplomeerd docent in het Groene onderwijs geworden (2015 Stoas/ Aeres Vilentum, Wageningen).

 

Werkervaring

Docent: Momenteel is ze werkzaam als docent techniek en Kunst & Ambacht op ‘Vonk’ (voorheen het Clusius College) in Heerhugowaard, een vmbo opleiding. Als coördinator duurzame ontwikkeling heeft ze haar school op de kaart gezet als ‘duurzame school’. Ze heeft meerdere vakken gegeven waarvan ze nask het leukste vond.

Stukadoor: Op haar 16de heeft ze deze vaardigheid zichzelf aangeleerd. Ze heeft een aantal jaren meegelopen met ervaren stukadoors en ook gewerkt in de leembouw. Met deze ervaringen heeft ze als vrouw haar éénmanszaak ‘De Witte Kuip’ tot bloei gebracht. Hier heeft ze inmiddels geen tijd meer voor. Ze stukt nog wel voor familie en vrienden.

Uitvinder: De enige, echte uitvinder van de Plastuit/ P-mate, een hulpmiddel waarmee vrouwen staand kunnen plassen. Van 1999-2005 (inter-) nationaal op de markt gezet. Het hele traject: Van idee tot kant en klaar winkelproduct.

O.a. productontwikkeling, promotie, marketing, ontwerp verpakkingen, teksten, organisatie aanwezigheid met promoteam (de P-girls) op grootschalige evenementen in binnen- en buitenland.

Technicus: Toneelmeester, theatertechnicus, inspeciënt, tevens ontwerpen en maken van rekwisieten. Gewerkt bij Orkater en Peter Zegveld.

Verder decorontwerp- en bouw meerdere theaterproducties.

Kunstenaar: In de vorige eeuw meerdere exposities. In deze eeuw niet gestopt maar creativiteit in school gestopt. Sinds een paar jaar weer voor zichzelf bezig.

© Copyright - Moon Zijp - Website: JoStudio